25 Ağustos 2011 Perşembe

Vişneli Mozaik Kek ve Keklere Dair Püf Noktalar



Kek çok severim, ama mutlaka kekin içinde bol malzeme ve kesinlikle ceviz olmalı..Yoksa kek benim için sevimsiz bir hale dönüyor ve yemiyorum..Yaptığım kekleri çok severim ve bu konuda mütevazi olamayacağım keklerim pek bir meşhurdur =)

 

Malzemeler ;

3 yumurta
1,5 bardak şeker
1 su bardağı Süt
1 su bardağından 2 parmak kadar az sıvı yağ
Kakao
Vanilya, kabartma tozu , un 
Vişne,limon rendesi ve yarım limonun suyu, ceviz

Yumurta ve şeker krema halini alana kadar çırpılır, ardından süt ve yağ eklenir tekrar çırpılır..Sonra elenmiş un,kabartma tozu ve vanilya eklenir fazla çırpılmaz..En son kuru malzemeler eklenir ve yağlanmış kalıba dökülür 175 derecelik fırında pişirilir..

Kakao karışımı için, karışımı biraz sıvıyken alınız çünkü daha sonra ekleyeceğimiz kakao hamurun kıvamını yoğunlaştırır.yoğun hamur kıvamı kekin dokusunu ekmek hamuruna çevirir, dikkat edelim.

Kek içine bol malzeme koymaktan ve hangi malzemeye neyin uyacağını artık biliyorum.Biz genelde limon,vişne,ceviz üçlüsünü kullanıyoruz..

Herkesin bir tarifi mutlaka vardır ve kek aslında hem en kolay hem de kıvamı tutturulamadığından yapımı zor olan bir tatlıdır. Güzelce şişen ve fırından aldığınızda sönen kekler insanın moralini alt üst eder =)

Kekin kabarmasının ve sünger gibi olmasının püf noktalar vardır..

Şeker ve yağın krema halini alana kadar yüksek devirde çırpılması ki bu da 4 dk'ya tekabül ediyor..

Tüm malzemeler (un harici hepsi) oda ısısında olmalı..

Keki kalıba koyduktan sonra fırına vermeden 15-20 dk kadar bekletin ki kek fırından çıktığında sönmesin..

Kalıba boşalttığımız kekimizin üstü kabarcıklarla dolmasın diye havasını zemine tepsiyi vurarak alabiliriz..

Kek kalıbını yağladıktan sonra un serpin , böylelikle pastane kekleri gibi dış katmanı olur ve kalıptan yapışmadan çıkar.

Keki kalıptan mutlaka ne sıcak ne de tam soğuduktan sonra çıkarmayın.Sıcakken çıkarılırsa dağılır,iyice soğumasını beklerseniz de kek nemleneceği için çıkarmak sorun yaratır ve yine dağılmalar meydana gelir..Keki çıkardıktan sonra tel ızgara üzerine koyup soğutunuz böylelikle kekin alt zemini ıslanmamış olacaktır.

Un ve kabartma tozunu aynı anda mutlaka eleyerek koyunuz.

Kuru malzemeleri (ceviz,meyva kurus, çikolata parçası vs vs ) en son aşamada ve bir miktar unla karıştırıp koyunuz ve tahta kaşıkla karıştırınız.Un ile karıştırırsanız malzemeler dibe çökmez ve aynı orantıda dağılır.

Bunlar benim bildiğim püf noktaları ve her biri defalarca denenip aynı sonuca ulaşıldığı için sizlerle paylaşıyorum.

Yardımcı olabildiysem ne mutlu..

Sevgiler..
Handan

2 yorum:

Kuzenlerin Mutfağı dedi ki...

aman Allahım bakmaya bile kıyamıyosam yemeyede hiç doyamam:)döktürmüşsün yine canımcım ellerine emeğine sağlık..

Tuğba dedi ki...

zaten bu kek konusunda kesinlikle mütevazi olma,inandırıcı olmaz =)olsa da yesek hallerinde keklerinden sadece bir tanesi bu =)ımmhh..